ERGEN VE AİLE İLİŞKİSİNİ NASIL DESTEKLEYEBİLİRİZ?
Anne ve babanın sürekli kendini güncellemesi gerekiyor. Çünkü çocuklar her geçen gün büyüyor ve düşünce ve davranışları değişiyor. 5 yaşında çocuğunuza davrandığınız gibi 15 yaşında da aynı şekilde davranırsanız iletişiminiz kopma noktasına gelir. Kendi geçirdiğimiz ergenlik ile şu anda çocuklarımızın yaşadığı ergenlik sizce aynı mıdır? Hayır. Yaşadıkları bulundukları kuşağında etkisiyle farklı bir ergenlik geçiriyorlar. Bazıları çok sakin, içe kapanabiliyorlar. Ama genel olarak baktığımız zaman ergenlik dönemi bağımsız ve özerklik ihtiyacı duyulan bir dönem. Ebeveynlerinden aldıkları her olumsuz dönüş daha fazla öfkeye sebebiyet verebilir.
Ergenlik döneminde gençlerin ilgileri çok fazla değişebiliyor. Kendilerine tanınan hakları yetersiz bulabiliyorlar. Onların bazı zamanlar bir fikir ile karşınıza gelerek bu fikre sonuna kadar kendisini ona adadığını göreceksiniz. Mümkün olduğunca ona karşı gelmeden kendini keşfetmeye çalıştıklarını bilerek fikirlerine saygı duymanızı önerebilirz.
Çocuğum ile arkadaş gibiyim!
Çocuklarınızın arkadaşları gibi olmayın. Zaten hayatı boyunca çok fazla arkadaşı olacak. Sadece bir tane anne ve babası var. Özellikle ergenlik döneminde gençleri tanımak önemli. Konuşmalarınızdan ve anılarınızda sadece nasihat vererek, anne baba cümleleri söylemek dışında birlikte keyif aldığınız anlar yaşayın. Bazen onlarla yeni bir bağ kurarak, farklı ortamlarda bir araya gelerek sağlıklı bir iletişim yoluna girmek en faydalısı olacaktır. Örneğin onlarla baş başa yemeğe gitmek veya tatile çıkmak bunların arasında sayılabilir. Onlara bu etkinlikte sınava nasıl hazırlanacağı gibi sorular sormak yerine onun belirlediği konularda sohbet etmek yerinde olacaktır. Gençler, muhatap alınmaktan, önemsenmekten memnuniyet duyarlar. Özellikle bu dönemde duygularından uzaklaşmayı tercih ederler. Onlara duygularını ifade etmeyi öğretmenin en güzel yollarından biri, sizin kendi duygularınızı onlarla paylaşmak olacaktır.